Joan Duveen heeft een opleiding gevolgd als fysiotherapeut. Hij werkte in zijn eigen kliniek, in een gezondheidscentrum, tot 1990. Gedurende deze tijd was hij ook docent anatomie, fysiologie en massage op een fysiologie-opleiding.

In 1976 is hij begonnen met een opleiding Chinese geneeskundige. Hij studeerde in 1982 af aan de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur, werd B.Ac in 1986 en M. Ac in 1991 bij ICOM in Nederland en Engeland. Hij was 16 jaar lang vaste medewerker van het International College of Oriental Medicine VK, waar hij Chinese Geneeskunde onderwees in jaar 3 en 4.

Hij is mede-oprichter van het Studiecentrum PaKua. Dit studiecentrum organiseert post graduate cursussen Filosofische Chinese Geneeskunde. Na 13 jaar trad hij af als voorzitter van PaKua.

In 1992 reisde hij naar China waar hij opleidingen Traditionele Chinese Geneeskunde volgde in Beijing, Chengdu, Hong Kong en Shanghai.

Naast zijn werkzaamheden in zijn privé kliniek in Nederland is hij ook al vele jaren internationaal docent Chinese filosofie en acupunctuur. Hij is gespecialiseerd in pediatrie, polsdiagnostiek, 5 elementen acupunctuur en de filosofie van stammen en takken, waarbij rekening wordt gehouden met de constitutionele energieën bij geboorte, gebaseerd op de Chinese kalender.
Over deze onderwerpen heeft hij meerdere artikelen geschreven in tijdschrijften voor Chinese geneeskunde